Естествени Строителни Материали

Какво представляват естествените строителни материали?

 

По технологичен признак строителните материали се класифицират според вида на изходната суровина и начина на тяхното производство. По този признак те се делят на естествени и изкуствени.
Естествените строителни материали и изделия се получават непосредствено от земните недра (скалите) или от растителността. На тези материали се придават определена форма и рационални размери, без да се променят вътрешния строеж и свойствата им (не преминават топлинна, химическа или друга обработка, която променя структурата и свойствата им).
Най-често се използуват дървените и каменни материали и изделия, глина (пречистена или земя с восоко съдържание на глина), тръстика, коноп и други.

Глина


Глината е естествен минерал, в чийто състав влизат основно дребно смляни алуминиеви силикати. В сухо състояние е прахообразна и добива консистенция подобна на пластилин при овлажняване. Това я прави подходящ материал както за директна употреба, така и за производство печени керамични изделия като тухли, керемиди и друга керамика. Някои глини поради разтворените в тях соли притежават лечебни свойства, а също така и добри абсорбционни свойства.


към пълната статия >>

Слама

Слама (En. Straw), представлява вторичен продукт, остатъчна суровина, получена от изсушените стъбла на житни растения и бобови зърнени култури (ориз, ръж, пшеница, ечемик) след отстраняване на зърното. Сламата може да се използва и като източник на фибри. Същата функция могат да извършват и стъблата на лен, коноп, дори и коприв. За по-лесно складиране, сламата се компресира посредством механизирана балирочвачка в паралелепипедни блокове или цилиндрични ролки.

към пълната статия >>

 

Пясък

Пясъкът е зърнест материал, получен от естествения процес на разрушаване на скалите (изветряне) или чрез натрошаване на по-едри скални късове (трошен пясък). Цветът на пясъка варира според състава, като най-разпространеният е жълт, но се среща бял (White Sands, Ню Мексико,САЩ) и черен.
Най-често срещаните пясъци се състоят от силициев диоксид, често под формата на кварц, но към него може да има различни примеси, в зависимост от скалните видове в региона, от който се добива.

към пълната статия >>


 

БАЗА ДАННИ С ТЕХНИЧЕСКИТЕ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ЕСТЕСТВЕНИТЕ СТРОИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ

Тук може да изтеглите подробна база дании за техническите характеристики на естествените строителни материали