Техники

СЛАМЕНИ БАЛИ

Екологично чист, евтин материал, който дава много възможности.

С него лесно може да се построи добре изолирана и щадяща околната среда къща, без това да изисква голям капитал и опит в строителството.
Минусов CO2 отпечатък

Лесни за обработка:Балите могат да бъдат издълбавани, разрязвани; оформят арки и криви. Могат да се строят красиви и елегантни къщи.

към пълната статия >>

 

ОЛЕКОТЕНА ГЛИНА

Леката глина е стара строителна система за изпълнение на пълнеж на стени. Тя състои е съставена в основата си от слама свързана с глина, компресирана в предварително изготвени кофражни елементи, закрепени към дървената конструкция на стените.Системата лека глина е използвана основно в сгради с дървена носеща конструкция, като се запълват полетата между дървената конструкция.

към пълната статия >>

 

КОБ (COB)

Коб е стара форма на естествено строителство, позната в цял свят. Думата cob идва от стар английски корен значещ: буца, парче или овална маса. Кобеното строителството използва ръце и крака за формирането на буци от пръст премесена с пясък и слама. При тази техника материала лесно се подава на обработка и освен прави стени, предразполага към овални форми, заоблени ръбове и други органични форми, защото не е обвързан с кофражи, трамбоване и прави ъгли на тухли.

към пълната статия >>

 

 

ПЛЕТ

Плетът е стара добре позната традиционна техника както в България, така и в по-голямата част на света. Наричана още плетак, плетарка, чит, чат, уплет, плетак, чатмен. 
Използва се основно при ипълнение предимно на вътрешни преградни стени, но има случаи в по-меки и благоприятни райони да служи и за външна стена на жилищна сграда. Подходяща техника и за изпълнение на обслужващи сгради като обори, плевни и др.

към пълната статия >>

 

КИРПИЧ

Кирпичът представлява традиционна строителна техника използваща смес от глина, пясък, вода и някакъв вид фибри или органичен материал (слама, клони, борови иглички понякога се добавя и конска или кравешка тор)...

към пълната статия >>

 

 

ПРЕСОВАНИ ЗЕМНИ БЛОКОВЕ

Пресованите земни блокове (ПЗБ) са друг вид формиране на блокове от непечена земна маса. ПЗБ могат да бъдат компресирани като блокове посредством ръчна преса или хидравлична (механична).
Те се различават от кирпичените тухли по това че предварително не трябва да се забърква сместа за цялост на блока. Тази функция се замества от компресията на приложената сила от пресата.

към пълната статия >>

 

 

ТРАМБОВАНА ПРЪСТ

Стрителната техника с трамбована пръст е позната от хулядолетия. Километри очастъци от Великата китайска стена са изградени чрез използването на тази техника. Римляните са пребягвали също към този метод като бърз и устойчив на атмосферните влияния по своите дълги завоевателни походи.

към пълната статия >>